Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

TEST DEG SELV side 16

  1. Hva er et rettsspørsmål?

    Spørsmålet er behandlet i læreboka på side 10. Et rettsspørsmål er et spørsmål om hvilke regler som gjelder og hva slags innhold disse har, når rettsregler skal brukes for å løse en tvist. Generelle rettsspørsmål gjelder alle, for eksempel regler om oppsigelse i arbeidsforhold. Individuelle rettsspørsmål gjelder et konkret tilfelle, for eksempel om det er saklig grunn for oppsigelse av en bestemt person.

  2. Hva er en rettskilde? Sett opp en liste over de viktigste rettskildene og forklar kort hva de går ut på.

    Rettskildene er behandlet i læreboka på side 13. De viktigste rettskildene når du skal løse praktiske oppgaver er lovtekster, uttalelser i forarbeider, rettspraksis (særlig dommer som det er gjengitt utdrag av i læreboka) og juridisk teori i den grad denne er omtalt i læreboka. De andre rettskildene, for eksempel forvaltningspraksis, sedvane, reelle hensyn, folkerett, EU/EØS-rett mv. kan ha betydelig vekt i enkelte saker, men er sjelden relevant for deg når du skal løse praktiske oppgaver.

  3. Hva menes med begrepet lovtekst i vid forstand?

    Lovtekst i vid forstand omfatter ikke bare stortingsvedtatte lover, men også forskrifter som er vedtatt på ulike nivåer i forvaltningen. Et skolereglement er derfor en lovtekst i vid forstand. Det samme er læreplanen i faget Rettslære. Lovtekstene som rettskilde, og trinnhøydeprinsippet er behandlet i læreboka på side 13.